Cara Semak Baki Pinjaman Peribadi Hong Leong Bank Online


Anda sampai ke sini sebab nak cari cara nak semak baki pinjaman peribadi Hong Leong Bank yang terkini kan? Iyalah, mestilah tertanya-tanya, “Berapa balance personal loan aku sekarang? Nampak dia punya baki tak kurang-kurang pun. Musykil juga.”

Jangan risau sangat. Jom kita check sama-sama.

Cara semak baki pinjaman peribadi Hong Leong Bank online

Nak kira sendiri berapa balance personal loan Hong Leong Bank, memang tak lah.

Bukan senang nak buat pengiraan.

Manalah kita nak ingat berapa dah bayar dan berapa baki setiap bulan kan?

Apa susah.

Perbankan Internet Hong Leong Bank kan ada.

Ikuti panduan di bawah:

  1. Sila layari online banking Hong Leong Bank di sini: https://s.hongleongconnect.my/
  2. Halaman utama Hong Leong Connect akan terpapar
  3. Log masuk s.hongleongconnect.my seperti biasa
  4. Masukkan Username
  5. Klik Next
  6. Sila buat pengesahan Security Picture dengan tanda pada kotak Yes, this is my security picture
  7. Masukkan Password
  8. Teruskan dengan menekan butang Login
  9. Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda akan dapat masuk ke dalam sistem Hong Leong Connect
  10. Lihat pada laman utama akaun dan tekan menu Pay & Transaction
  11. Tekan Loan / Financing Payment
  12. Tekan Personal Loan
  13. Lihat paparan & semak baki pinjaman peribadi Hong Leong Bank anda
  14. Screenshot untuk simpanan dan rujukan jika perlu
  15. Selesai

 

Baki tinggal sedikit, boleh buat penyelesaian awal pinjaman peribadi Hong Leong Bank tak?

Mestilah boleh.

Pastinya pihak Hong Leong Bank mengalu-alukan penyelesaian awal bagi pinjaman peribadi anda.

Cuma lain bank, lain caranya.

Tak sama.

Tapi, satu perkara yang anda perlu ambil tahu, semak dulu dengan pihak Hong Leong Bank samada penyelesaian awal atau full settlement personal loan Hong Leong Bank ini ada penalti atau tidak.

Ada jenis bank yang tak benarkan si peminjam bayar awal.

Iyalah, mestila bank nak makan interest dulu.

Kalau bayar awal, dah tak adalah income daripada interest kan?

Untuk penjelasan yang lebih pantas dan tuntas, lebih baik anda hubungi customer service Hong Leong Bank.

Ikuti cara-cara seperti di bawah:

  1. Buat panggilan ke Hong Leong Bank di talian 03-7626 8899
  2. Tunggu sebentar sehingga panggilan anda dijawab
  3. Apabila panggilan sudah dijawab, perkenalkan diri anda
  4. Maklumkan tujuan anda buat panggilan adalah untuk bertanya tentang full settlement personal loan
  5. Berikan nombor akaun pinjaman peribadi Hong Leong Bank anda
  6. Jika tidak ingat, berikan nombor Kad Pengenalan
  7. Jika perlu, pegawai di talian akan bertanyakan soalan untuk pengesahan
  8. Untuk proses verifikasi, sila jawab soalan-soalan yang ditanya
  9. Pegawai bank di talian akan buat semakan terlebih dahulu
  10. Baki pinjaman peribadi anda akan diberitahu
  11. Tanya pegawai bagaimana cara untuk buat early settlement
  12. Tanya samada boleh guna bank transfer atau bayar menggunakan cheque
  13. Tanya lagi adakah ada apa-apa dokumen diperlukan untuk pembayaran
  14. Tanya juga samada peminjam perlu hantar surat rasmi bagi penyelesaian awal
  15. Tanya pegawai apa masalah yang akan timbul jika tidak bayar mengikut baki amaun yang tertera
  16. Ini kerana ada banyak kes peminjam perlu berulang-alik ke bank semata-mata untuk dapatkan baki yang berjumlah beberapa sen sahaja
  17. Catat semua maklumat penting yang diberikan
  18. Ini penting untuk elakkan membuang masa
  19. Buat persediaan dan kumpulkan semua dokumen yang diperlukan
  20. Hadirkan diri ke cawangan bank tersebut
  21. Selesai

 

Baki banyak lagi, boleh kurangkan bayaran bulanan personal loan Hong Leong Banktak?

Kalau komitmen bulanan anda tinggi, anda mesti tercari-cari jalan keluar kan?

Bertenang.

Selalunya, memang ada cara untuk kurangkan bayaran bulanan pinjaman peribadi.

Kaedah ini dipanggil “refinance”.

Cuma anda perlu buat semakan terlebih dahulu samada pihak Hong Leong Bank
menawarkan perkhidmatan ini atau tidak.

Ini kerana tak semua bank boleh buat refinance personal loan.

“Refinance” itu hanya boleh dibuat dalam bank yang sama.

Kami akan kemaskini samada pihak Hong Leong Bank mempunyai perkhidmatan refinance untuk pinjaman peribadi atau tidak.

 

Tak fahamlah, apa itu refinance pinjaman peribadi Hong Leong Bank?

Bagi tak tak faham, mesti nak tahu apa itu “refinance personal loan” kan?

Kalau dalam Bahasa Inggeris, “re” itu bermaksud “sekali lagi”.

Contohnya kalau “replay”, itu bermaksud “main sekali lagi”.

Kalau “refinance”, itu bermaksud “pinjam sekali lagi”.

Dalam bahasa yang mudah, refinance itu ialah situasi di mana anda tukarkan pinjaman peribadi sekarang kepada pinjaman lagi.

Katakan hutang dah nak habis, anda buat hutang lagi atas hutang tersebut.

Pening kan?

Apa tujuan sebenar buat refinance?

Sebenarnya, ramai orang pilih untuk buat refinance Hong Leong Bank adalah kerana dapat duit tunai.

Panjang kalau nak cerita.

Tapi lebih kurang begitulah.

Dalam terma perbankan, ia juga dipanggil overlap.

Refinance pinjaman perumahan atau pinjaman kereta itu biasa.

Tapi refinance personal loan Hong Leong Bank ini bukan satu perkara biasa di Malaysia.

Jarang-jarang orang buat, tapi memang ada.

Cuma ingin kami tegaskan, jangan berhutang lebih daripada kemampuan.

Sila tengok keadaan poket dan dompet sendiri.

Jangan sampai terjerat diri sendiri.

 

Macam mana kalau nak tahu lebih lanjut status personal loan Hong Leong Bank?

Ya, kami faham yang anda tak dapat semua maklumat yang anda nak dalam artikel ini.

Lagipun, kami bukannya pegawai bank Hong Leong Bank.

Of courselah pengetahun kami pun terbatas.

Kami sarankan anda terus datang ke mana-mana branch Hong Leong Bank yang berdekatan.

Boleh terus tanya direct berkenaan refinance Hong Leong Bank, overlap, penyatuan dan penyelesaian hutang serta macam-macam lagi.

Boleh ikuti panduan di bawah:

  1. Sila hadir ke mana-mana cawangan Hong Leong yang berhampiran
  2. Pastikan bawa Kad Pengenalan untuk pengesahan oleh pihak bank nanti
  3. Pastikan anda ingat nombor akaun pinjaman peribadi Hong Leong anda
  4. Ambil nombor giliran
  5. Ambil tempat duduk
  6. Tunggu sementara nombor dipanggil
  7. Jika nombor giliran sudah tiba, pergi ke kaunter tersebut
  8. Serahkan IC supaya pegawai bank boleh buat pengesahan identiti
  9. Pegawai bertugas akan membuat semakan akaun pinjaman anda
  10. Beritahu tujuan anda samada untuk buat refinance, overlap atau full settlement
  11. Soalan-soalan anda akan dijawab oleh pegawai tersebut
  12. Selesai

 

Akhir kata

Diharapkan agar perkongsian berkenaan cara semak baki pinjaman peribadi Hong Leong Bank ini akan memudahkan lagi urusan pembayaran balik anda.

Selagi belum langsai, jangan mengada-ngada nak buat pinjaman Hong Leong Bank lagi.

Nasihat kami, selagi mampu bayar, bayarlah.

Jangan sesekali culas dalam membayar hutang.

Ingat, bayar hutang itu wajib.

Berdosa kalau sengaja tak nak bayar apa yang kita pinjam.

Semoga Allah permudahkan urusan kita semua.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment