Pinjaman RM600 Guna IC Online 2022 (Mohon Loan Segera)


Tengah serabut cari duit?. Kau terdesak nak buat pinjaman RM600 guna IC kan?. Ya, aku faham perasaan kau. Memang malu nak buat pinjaman RM600 segera online sebab amaunnya tidaklah banyak mana.

Bertenang. Aku akan cuba tolong mana yang boleh.

Kenapa RM 600 amaun yang munasabah kalau nak pinjam?

Mudah sahaja.

Kalau fikir logik, amaun RM600 itu dikira tidak membebankan bagi orang yang kerjanya bagus.

Nampak sedikit besar kerana jumlahnya melebihi RM500.

Tapi, taklah sampai RM1000 kan?

Kalau pinjaman segera RM1000, mungkin rasa agak besar.

Hakikatnya, kalau nak pinjam dengan orang golongan M40 atau T20 yang gaji tak sampai pun RM5,000, memang agak susah sedikit sebab dia pun ada komitmen lain.

Kita pun kalau boleh tak nak menyusahkan orang lain.

Tambah lagi kalau tinggal di bandar besar seperti Kuala Lumpur, Penang, Johor Bahru, Shah Alam dan Petaling Jaya.

Itu kalau kita ada keluarga atau kawan yang bergaji besar.

Kalau tidak ada, macam mana?

Bertenang dulu.

Aku ada beberapa cara yang kau boleh cuba.

 

Pinjaman RM600 guna IC melalui BigPay

BigPay ialah salah satu syarikat di bawah Capital A Berhad.

BigPay ialah satu mobile app yang partner dengan Visa dan Master Card.

Kau boleh shopping, transfer duit, terima duit online.

Macam bank, tapi bukan bank.

Jenama pun besar.

Jadi, memang trusted.

Tak susah pun nak dapatkan pinjaman RM600.

Mari sini, aku share dengan kau.

Mula-mula, kau kena daftar dulu BigPay.

Boleh download untuk:

Jemput tengok video cara daftar BigPay di YouTube ini:

Satu lagi, kalau kau nak dapatkan duit RM10 secara percuma dalam akaun BigPay kau nanti, masukkan kod ini semasa pendaftaran:

49QTLDLUAE

Untuk buat pendaftaran BigPay, kau boleh ikuti langkah-langkah seterusnya seperti di bawah:

  1. Buka aplikasi BigPay
  2. Klik PAYMENTS di bahagian menu sebelah bawah skrin
  3. Klik Loans
  4. Di bahagian I want to borrow, masukkan 600
  5. Kalau kau tak boleh letak amaun 600, cuba masukkan amaun 1000
  6. Ini kerana BigPay mungkin meletakkan minimum pinjaman ialah RM1000
  7. Untunglah kan? Nak pinjam RM600, dapat RM1,000
  8. Seterusnya, di bahagian I want to repay in, kau perlu pilih samada nak bayar dalam tempoh 6 Months, 9 Months atau 12 Months
  9. Klik Get a quote
  10. Akan keluar paparan Loan Offer
  11. Sebagai contoh, jika kau teruskan permohonan untuk buat pinjaman RM1000 dan bayaran balik selama 6 bulan, kau perlu bayar lebih kurang RM174 sebulan. Ini dia dah masukkan sekali dengan dengan interest rate sebanyak 8% setahun.
  12. Kalau kau setuju dan rasa mampu nak bayar balik loan RM174 sebulan, klik Apply for this loan
  13. Baca Privacy Policy
  14. Klik Accept
  15. Jawab soalan dan assessment yang dipaparkan di skrin
  16. Antara soalan-soalan dan assessment tersebut adalah How will you be using RM1,000
  17. Tak semestinya kau perlu jawab dalam Bahasa Inggeris.
  18. Jawab dalam Bahasa Melayu pun boleh
  19. Sila pastikan jawab SEMUA soalan yang diberikan
  20. Ikuti arahan sehingga siap proses permohonan
  21. Selesai

 

Pinjaman RM600 guna IC melalui TNG eWallet

Touch ‘n Go memang sinonim dengan tol. Tapi, tak ramai tahu, dia ada GOpinjam.

Seperti biasa, kau perlu register aplikasi Touch ‘n Go terlebih dahulu melalui:

Untuk memudahkan urusan kau, aku cadangkan kau tengok sendiri video ringkas berkenaan pendaftaran TNG eWallet di YouTube seperti di bawah.

Sekiranya pendaftaran TNG eWallet berjalan lancar dan sudah diaktifkan, kau boleh ikuti langkah-langkah seterusnya seperti di bawah:

  1. Buka aplikasi TNG eWallet
  2. Klik GOpinjam
  3. Masukkan gaji bulanan kau
  4. Contohnya, masukkan RM5,000
  5. Ini CONTOH sahaja
  6. Kau boleh masukkan gaji bulanan sebenar kau
  7. Klik I agree to the Terms & Conditions
  8. Tekan butang Calculate Now
  9. Akan keluar paparan Calculating…
  10. Tunggu sebentar dalam beberapa saat
  11. Akan keluar paparan Calculating how much you’re eligible to pinjam
  12. Jika ada masalah atau tergantung, tekan butang Close
  13. Jika berjalan lancar, akan keluar paparan You can get up to RM8,000
  14. Amaun kelayakan pinjaman di atas dikira berdasarkan pendapatan bulanan
  15. Amaun kelayakan ini juga adalah sebelum ditolak caruman KWSP
  16. Sekarang, masukkan amaun yang kau nak pinjam
  17. Pinjaman minimum yang dibenarkan dalam GOpinjam ialah RM600
  18. Walau bagaimanapun, kau boleh pinjam lebih daripada RM100
  19. Katakan kau nak buat pinjaman RM600 sahaja
  20. Di bahagian Swipe to select amount (RM), pilih amaun RM600
  21. Tekan butang Next
  22. Di bahagian How long would you like the loan duration to be, pilih berapa bulan kau nak pinjam
  23. Ada pilihan berikut:
    • 1 week
    • 2 weeks
    • 3 weeks
    • 1 month
    • 2 months
    • 3 months
    • 4 months
    • 5 months
    • 6 months
  24. Tekan butang Next
  25. Jawab soalan yang diberikan seperti What is your marital status
  26. Seterusnya, What is your highest education level dan lain-lain
  27. Sila pastikan kau jawab SEMUA soalan yang diberikan
  28. Ikuti arahan sehingga siap proses permohonan
  29. Selesai

 

Alternatif pinjaman RM600

Pinjaman RM600 segera tanpa dokumen dengan mak ayah

Kalau mak ayah kau masih ada, cuba tebalkan muka dan minta pinjam.

Tak ada parents nak tengok anak hidup susah.

Lagipun, RM600 itu tidaklah banyak mana.

Takkanlah nak minta IC pula.

Bersangka baik.

Jumpa parents depan-depan.

Jangan Whatsapp cakap nak pinjam duit.

Nampak macam tak serius dan tidak bersungguh-sungguh.

 

Pinjaman RM600 segera tanpa dokumen dengan adik beradik

Ya, tak semua rapat dengan adik beradik.

Tapi tak salah mencuba kan?

Cara lain, cuba minta tolong siblings pula.

Cakap baik-baik. Jangan sampai bergaduh.

Amalkan prinsip saling bantu-membantu antara ahli keluarga.

Kalau bukan keluarga, siapa lagi kan?

 

Pinjaman RM600 segera tanpa dokumen dengan kawan-kawan

Cuba contact kawan-kawan lama.

Cuma kau janganlah menipu.

Terus-terang, senang.

Kalau kena tolak, diam.

Move-on sahaja.

Ya, memang malu.

Nak buat macam mana.

Kenalah usaha.

 

Hati-hati dengan penipuan pinjaman online

Pinjaman RM600 segera tanpa dokumen itu selalu penipu

Sini aku nak beritahu kau.

Percayalah.

Kalau ada pihak tawar pinjaman segera tanpa dokumen, sila JANGAN PERCAYA!

Kau sebenarnya bakal masuk dalam mulut buaya.

Kau memang sengaja mencari masalah.

Baik kau cepat-cepat cabut lari.

Cuba fikir logik.

Tak ada yang nak bagi pinjam tanpa supporting document.

Penipu semua itu.

 

Buat loan RM600 guna IC sebagai dokumen sokongan

Ya.

Selain slip gaji, Kad Pengenalan juga penting.

Mana boleh dapat pinjaman RM600 macam itu sahaja.

 

Akhir kata

Semoga perkongsian tentang pinjaman RM600 guna IC ini bermanfaat.

Harap dapat idea nak dapatkan duit pinjaman RM600 segera tanpa dokumen dengan orang yang rapat dengan kau.

Tak dapat RM 600, cuba kurangkan sedikit dengan buat pinjaman 400 atau pinjaman 500.

Kalau bernasib baik, boleh dapat pinjaman 700.

Doa-doa lah.

Yang penting, jangan sesekali pinjam along.

Cuba dengan keluarga atau kawan terlebih dahulu.

Boleh rujuk senarai pinjaman peribadi ini.

Cuba satu persatu.

Ingat, jangan lupa bayar hutang nanti.

Semoga dipermudahkan segala urusan.

1 thought on “Pinjaman RM600 Guna IC Online 2022 (Mohon Loan Segera)”

Leave a Comment