HSBC Amanah Premier World MasterCard-i (Kad Kredit Islamik)


Aku tahu kau tengah dalam proses nak compare HSBC Amanah Premier World MasterCard-i (Kad Kredit Islamik) ini.

Lepas ini, tak payah dah nak tanya “”Credit card ni bagus ke? Yang tu ok tak?””. Untuk kau, aku dah sediakan semua maklumat tentang kad kredit ini.”

Berapa limit kad kredit Islamik HSBC Amanah Premier World MasterCard-i?

Dengan kad kredit ini, had maksimum penggunaan yang dibenarkan ialah RM12,000

 

Berapa gaji minimum boleh mohon?

Sesiapa sahaja boleh memohon kad kredit Islamik ini.

Ini kerana mereka tidak menyatakan gaji minimum atau minimum income.

Walau bagaimanapun, mereka mungkin mempunyai kriteria-kriteria kelulusan tertentu yang akan dikenakan kepada pemohon.

Berapa interest rate?

Kadar faedah yang dikenakan untuk kad kredit ini ialah 15% setiap tahun (per annum).

 

Berapa bayaran minimum sebulan?

Bayaran minimum yang dikenakan adalah RM50 atau 5% daripada yuran tertunggak, iaitu mana-mana dengan nilai yang lebih tinggi.

 

Apa syarat & kelayakan untuk apply?

Syarat dan kelayakan yang perlu dipenuhi untuk membolehkan anda memohon kad kredit Islamik ini adalah seperti berikut:

  • Umur 21 tahun untuk kad utama
  • Umur 18 tahun untuk kad tambahan

Pemegang akaun HSBC Amanah Premier dengan minimum RM200,000 dalam total relationship balance.

 

Apa dokumen yang diperlukan?

Dokumen yang diperlukan untuk memohon kad kredit ini adalah seperti berikut:

Pekerja Am

Pekerja Multinasional/ Syarikat Tersenarai Awam/ Kerajaan/ Separa-kerajaan
  • Salinan IC (bahagian depan dan belakang)
  • Bil utiliti terkini jika alamat di MyKad berbeza dengan alamat surat menyurat
  • Penyata gaji bulannan terkini atau surat pengesahan daripada majikan jika bekerja kurang dari 3 bulan ATAU
  • Pulangan cukai pendapatan terkini (Borang BE bersama resit cukai) atau Borang EA atau penyata KWSP
Lain-lain syarikat
  • Salinan IC (bahagian depan dan belakang)
  • Bil utiliti terkini jika alamat di MyKad berbeza dengan alamat surat menyurat
  • Penyata gaji bulanan terkini ATAU penyata bank yang tertera kredit gaji bulanan terkini DAN
  • Pulangan cukai pendapatan terkini (Borang BE bersama resit cukai) atau Borang EA atau Penyata KWSP

 

Bekerja Sendiri

  • Salinan IC (bahagian depan dan belakang)
  • Bil utiliti terkini jika alamat di MyKad berbeza dengan alamat surat menyurat
  • Salinan Borang Pendaftaran Perniagaan (minimum 2 tahun ditubuhkan)
  • Pulangan pendapatan terkini (Borang B bersama resit pembayaran atau lampiran CPO2 atau penyata KWSP) ATAU
  • 6 bulan penyata bank terkini

 

Warga asing/ Ekspatriat:

  • Salinan pasport yang tertera butiran peribadi dan permit kerja (mesti sah untuk sekurang-kurangnya satu (1) tahun)
  • Slip gaji bulanan terkini
  • Pengesahan daripada majikan menyatakan jawatan, imbuhan dan tempoh kerja.
  • Minimum RM10 ribu sebulan DAN bekerja untuk Multinasional/ Syarikat yang disenarai awam/ Kerajaan/ Separa-kerajaan/ Majikan pinjaman korporat HSBC sahaja

Jika memohon Kad Tambahan sila sediakan:

  • Mykad pemegang Kad Tambahan

 

Akhir kata

Aku harap perkongsian berkenaan kad kredit HSBC Amanah Premier World MasterCard-i ini akan memudahkan urusan permohonan credit card kau.

Kau kena ingat, walaupun ada banyak kebaikan, kad kredit juga ada banyak keburukan.

Pandai-pandailah menguruskan kewangan sendiri.

Jangan sampai berhutang.

Semoga dipermudahkan segala urusan.

Rujukan: https://www.hsbcamanah.com.my/credit-cards/products/premier-world-mastercard-i/

Leave a Comment