Pinjaman Peribadi (8 Sebab Utama Kenapa Ramai Ambil Personal Loan)


Tak semua orang mempunyai duit yang banyak di dalam bank. Orang yang bergaji besar sekalipun, kadang-kadang dia bukannya ada duit dalam bank dia. Itu yang bergaji besar sebulan. Apatah lagi yang bergaji ciput. Apa yang dapat disimpulkan di sini, kebanyakan orang buat pinjaman peribadi bukan sebab gaji semata-mata. Pasti ada sebab yang lain di sebalik itu.

Mari kita rungkaikan bersama-sama.

Kenapa berhutang & buat pinjaman peribadi?

Nak buat renovation rumah

Sekarang, impian kau untuk tinggal di rumah sendiri sudah tertunai. Tapi kau tak nak rumah kau nampak kosong. Kau juga rasa tanah kosong di belakang rumah kau itu rugi kalau dibiarkan kosong begitu sahaja. Kau pun gatal tangan nak extend.

Bukan itu sahaja. Kau nak juga rumah kau cantik macam rumah orang lain yang kau selalu stalk dalam Instagram. Maka setelah penat research sana-sini, kau pun hire interior designer untuk bagi rumah kau nampak lebih cantik dari orang lain punya rumah.

Maka inilah kesilapan besar yang pertama.

Sudahlah kau ada hutang dengan bank. Kau tambah lagi dengan proses renovasi yang pastinya bukan murah. Silap-silap, harga renovation rumah itu macam harga beli rumah.

Nasihat aku, jangan sampai terjerat macam ini. Hidup biar bersederhana. Tak mampun buat macam tak mampu. Simpan dulu duit untuk masa akan datang.

 

Nak kahwin punya pasal

Dah ramai orang beri nasihat, kalau nak kahwin, jangan sampai berhutang. Buat apa nak menunjuk-nunjuk buat majlis gempak hanya untuk sehari? Bersederhana itu sudah cukup.

Kalau ada mak ayah yang paksa anak buat pinjaman untuk majlis perkahwinan mereka, hentikanlah. Jangan memaksa. Anak-anak nanti akan terseksa.

Kalau kau nak kahwin, kahwinlah mengikut kemampuan kau.

 

Nak berniaga

Jangan terikut-ikut orang lain. Kalau kau nak buat bisnes, buatlah bisnes dengan duit yang kau ada dulu. Kalau dah untung dan mahu kembangkan perniagaan, itu cerita lain. Masa itu barulah boleh buat pinjaman untuk membesarkan lagi empayar perniagaan kau.

Kalau kau baru nak bermula, jangan gatal tangan nak buat pinjaman. Bank pun tak akan pandang kau. Tengok muka kau pun dia tak nak.

 

Nak melabur

Orang main kripto, kau pun nak main kripto. Orang beli Bitcoin, Ethereum dan macam-macam lagi, kau pun tak nak ketinggalan kononnya.

Itu semua pelaburan. Pelaburan itu bakal bawa pulangan. Pulangan itu lawannya ialah risiko. Nak melabur dan dapat pulangan, kena berani ambil risiko. Lagipun, pulangan itu tak semestinya positif. Ada juga yang negatif. Setakat ini, mungkin pelaburan emas yang nampak positif.

Kau jangan nak mengada-ngada pinjam mak ayah, kawan-kawan dan adik beradik sebab kau yakin dengan sesuatu pelaburan. Mana ada pelaburan yang dijamin untung?

 

Nak sambung belajar

Biasanya, parents akan tolong kalau kau perlu sambung belajar. Tapi kalau parents yang tak mampu tapi masih ada rasa tanggungjawab, dia akan cuba dapatkan duit untuk anak dia.

Kalau kau salah satu parents yang macam ini, tahniah aku ucapkan.

Kalau kau pula salah seorang anak yang ada parents macam ini, bersyukurlah.

Cuma tak banyak institusi yang bagi pinjaman pendidikan sebegini. Kalau betul-betul miskin dan tak mampu, boleh cuba mohon bantuan zakat.

 

Nak bayar bil hospital

Kadang-kadang, malang tak berbau. Ingatkan nak masuk hospital swasta sekejap sahaja, tapi jadi lama pula. Bila dah berhari-hari, bilnya sangat tinggi.

Kalau kau berada dalam situasi sebegini, tanya pakcik, makcik dan saudara-mara dulu. Jangan pinjam dengan along. Selesaikan bil apa yang tetunggak secepat mungkin. Selepas itu, bawa keluar pesakit dari hospital swasta ke hospital kerajaan.

Bukan tak nak bagi yang terbaik. Cuma kau pun tahu tahap kewangan kau. Faham, kau sayang pesakit itu. Tapi bil hospital tak boleh dibayar dengan kasih sayang. Ia masih perlukan duit. Kau kena ingat itu.

 

Nak bayar hutang

Suatu masa dulu, mungkin kau pernah buat kesilapan dengan meminjam dan berhutang dengan orang lain. Mungkin kau pinjam dengan kawan. Mungkin kau pinjam dengan along.

Kalau kau dah terperangkap, terutama sekali dengan along, cepat-cepat selesaikan. Takut nanti bunga atas pinjaman itu semakin tinggi dan kau tak mampu.

Aku tahu kau dalam kesusahan. Tapi aku tak boleh nak bantu. Kau cuba tanya keluarga terdekat kau. Manalah tahu, mereka boleh bantu.

 

Sebab kecemasan

Ini memang tak boleh dijangka. Kita panggil takdir, iaitu qada’ dan qadar’ dari Allah. Contohnya, kau punyalah nak pergi berjalan-jalan cuti-cuti Malaysia. Tapi tengah jalan kereta kemalangan. Bila dah kemalangan yang agak teruk, kau pun tak ada duit nak repair. Insurans pun tak cover banyak.

Maka dari sinilah bertitik-tolak kau akan cuba buat pinjaman peribadi dengan ibu-bapa, kawan-kawan mahupun pihak bank.

 

Senarai bank untuk pinjaman peribadi swasta dan kerajaan

Kalau kau dah buntu tak tahu nak pinjaman dengan siap, kau boleh cuba klik pautan di bawah. Semoga ada sinar di hujung jalan.

 

Akhir kata

Seperti yang kami katakan tadi, gaji bukanlah faktor yang paling utama. Kau sendiri boleh nampak di mana faktor-faktor lain di atas yang sebenarnya lebih ke arah gaya hidup yang tidak kena dengan pendapatan.


Artikel Kewangan Terkini

Leave a Comment