Keburukan Pinjaman Wang Berlesen

Buat loan dengan pihak yang trusted dan ada lesen memang bagus. Tapi, anda kena ambil tahu juga beberapa perkara. Misalnya keburukan pinjaman wang berlesen yang mungkin masih ramai tak sedar mengenainya. Oleh itu, bagi memastikan anda membuat keputusan yang bijak sebelum membuat pinjaman.  Kami ada kongsikan beberapa keburukan pinjaman wang berlesen di sini.

Keburukan pinjaman wang berlesen

Dikenakan penalti

Untuk pengetahuan anda, ada sesetengah pihak pemberi pinjaman wang berlesen yang mengenakan penalti kepada peminjam yang ingin menyelesaikan baki pinjaman sebelum mencapai tempoh yang telah ditetapkan.

Namun, kami tegaskan sekali lagi bahawa bukan semuanya macam itu.

Bergantung juga kepada pihak pemberi pinjaman tersebut.

Hal ini boleh terjadi atas sebab pelanggaran tempoh syarat yang dijanjikan semasa mencapai persetujuan pinjaman.

Kadar faedah yang tinggi

Pinjaman wang berlesen seringkali menawarkan kadar faedah yang lebih tinggi berbanding dengan institusi kewangan lain seperti bank. Ini kerana mereka menghadapi risiko yang lebih tinggi dalam memberikan pinjaman kepada individu yang mungkin tidak layak untuk pinjaman bank.

Risiko terjerat dalam hutang

Keburukan pinjaman wang berlesen adalah bahawa ia boleh membawa kepada siklus hutang.

Individu yang tidak dapat membayar balik pinjaman mereka pada masa yang ditetapkan mungkin akan mengambil pinjaman lain untuk melunaskan pinjaman pertama, dan ini akan mengakibatkan terjerat dalam hutang.

Risko harta kena sita

Sekiranya anda gagal untuk membayar balik pinjaman anda, pemberi pinjaman berlesen mempunyai hak untuk menyita harta anda sebagai ganti hutang yang belum dibayar. Ini boleh menyebabkan kehilangan harta benda yang bernilai seperti rumah atau kenderaan.

Penyalahgunaan maklumat peribadi

Sesetengah pemberi pinjaman berlesen mungkin menyalahgunakan maklumat peribadi pelanggan untuk tujuan yang tidak sah, seperti penipuan dan pengganasan identiti.

Kesan negatif terhadap rekod kredit

Membayar balik pinjaman wang berlesen dengan lewat atau gagal untuk melunaskan pinjaman akan memberikan kesan negatif terhadap rekod kredit anda. Ini akan menyukarkan anda untuk mendapatkan pinjaman pada masa akan datang.

Bahaya jika tak faham terma & syarat

Pemberi pinjaman berlesen mungkin tidak menyediakan nasihat yang memadai atau tidak menjelaskan sepenuhnya terma dan syarat pinjaman kepada peminjam. Ini boleh menyebabkan peminjam kurang memahami tanggungjawab dan risiko yang terlibat dalam pinjaman tersebut.

Reputasi jatuh merudum

Mengambil pinjaman wang berlesen boleh menjejaskan reputasi anda kerana persepsi negatif masyarakat terhadap pinjaman ini. Ini mungkin mempengaruhi peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan atau pinjaman daripada institusi kewangan lain pada masa akan datang.

Pemberi pinjaman berlesen jenis penipu

Terdapat penipu yang mengaku sebagai pemberi pinjaman berlesen untuk menipu wang daripada mangsa. Oleh itu, penting untuk memastikan bahawa pemberi pinjaman yang anda lakukan urusan adalah berlesen dan sah.

Apa-apa pun, nasihat kami, berhati-hatilah.

Jika terdesak sekalipun, cubalah pinjam dengan ahli keluarga terdekat terlebih dahulu.

Semoga dipermudahkan urusan.

Leave a Comment